Διαχείριση των βομβίνων σε υψηλές θερμοκρασίες
Οι βομβίνοι διατηρούν τη θερμοκρασία της αποικίας τους μεταξύ 28 - 33°C. Για το σκοπό αυτό είτε τη δροσίζουν (ψύχουν) σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών ή θερμαίνουν το γόνο σε περίπτωση χαμηλών θερμοκρασιών. Η καλύτερη δραστηριότητα επικονίασης επιτυγχάνεται όταν η πλειοψηφία των βομβίνων δεν απασχολείται με τη ρύθμιση του εσωτερικού κλίματος της κυψέλης και είναι ελεύθερη να επικονιάσει.
- <8°C: Oι εργάτριες μένουν μέσα στην κυψέλη για να ζεστάνουν το γόνο.
- 8 - 28°C: Oι εργάτριες ασχολούνται ελάχιστα με τη θερμοκρασία της αποικίας και είναι ελεύθερες να επικονιάσουν τα άνθη. Σε αυτό το εύρος θερμοκρασιών, μόνο μερικές από τις εργάτριες ζεσταίνουν τον γόνο.
- 29 - 32°C: Οι βομβίνοι θα αρχίσουν να μένουν μέσα στην αποικία για να τη δροσίσουν (εξαερισμός).
- >33°C: Όλοι οι βομβίνοι θα παραμείνουν μέσα / γύρω από την κυψέλη για αερισμό.
- >37°C: Οι βομβίνοι θα αρχίσουν να ψεκάζουν με μείγμα σακχάρων το γόνο για να τον δροσίσουν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα δημιουργήσουν μεγάλα ανοίγματα στο βαμβάκι.
- >38°C: Θνησιμότητα γόνου.
- >40°C: Οι ενήλικες αρχίζουν να πεθαίνουν.
Η επίδραση του κλίματος στην επικονίαση και την ποιότητα της αποικίας σχετίζεται επίσης με τη διάρκεια έκθεσης της κυψέλης σε υψηλές θερμοκρασίες: όσο περισσότερο διαρκούν αυτές οι συνθήκες, τόσο μεγαλύτερη είναι η αρνητική επίδραση. Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στις ακόλουθες παραγράφους.
Σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, η θερμοκρασία μπορεί να μην αυξηθεί έως τους 38 έως 40ºC, αλλά εξακολουθεί να έχει ως αποτέλεσμα νεκρές προνύμφες: Οι θερμοκρασίες άνω των 32 - 35ºC στο εσωτερικό της κυψέλης μπορούν να οδηγήσουν τις εργάτριες να απασχοληθούν με τη διαχείριση της ζέστης όλη την ημέρα, δεν θα ασχοληθούν με τη συλλογή γύρης και τελικά η κυψέλη θα λιμοκτονήσει.
-
Τοποθετήστε/ανοίξτε ξανά τις κυψέλες αργά το απόγευμα ή νωρίς το πρωί (επίσης όταν οι κυψέλες έχουν αφαιρεθεί κατά τον ψεκασμό).
-
Τοποθετήστε τις κυψέλες σε χαμηλό ύψος μεταξύ 0,40 και 1 m.
-
Τοποθετήστε τις κυψέλες μακριά από το άμεσο ηλιακό φως προσθέτοντας επιπλέον σκίαση, κατά προτίμηση χρησιμοποιώντας σανίδα από φελιζόλ. Κρατήστε λίγο χώρο εξαερισμού μεταξύ των κυψελών και του καλύμματος.
-
Τοποθετήστε την κυψέλη στο δροσερότερο μέρος του θαλάμου.
Εάν η θερμοκρασία είναι μεταξύ 32 - 37°C για περισσότερες από 6 ώρες, μην εισάγετε κυψέλες ή προσωρινά αφαιρέστε τις μέχρι να πέσει η θερμοκρασία.
Ακραίες συνθήκες
Εάν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 35°C για περισσότερο από 4 ώρες, τοποθετήστε τις κυψέλες κάτω από το επίπεδο του εδάφους όπως φαίνεται παρακάτω.
Οι κυψέλες μπορούν να αντέξουν θερμοκρασίες μεταξύ 37 - 40ºC όχι περισσότερο από 1 - 2 ώρες. Σε αυτή την περίπτωση μην εισάγετε κυψέλες ή αφαιρέστε τις προσωρινά μέχρι να πέσει η θερμοκρασία.
Ανάπτυξη καλλιεργειών
Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια θερμών περιόδων τόσο η διαδικασία επικονίασης όσο και η καρπόδεση μπορεί να είναι προβληματική σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, ακόμα και όταν η δραστηριότητα και η επίσκεψη των βομβίνων είναι ικανοποιητική.
Από τη θερμοκρασία των 30°C τη γύρη αρχίζει να γίνεται στείρα και δεν απελευθερώνεται καλά (ειδικά όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες από 5 έως 9 ημέρες πριν από την ανθοφορία), η επιμήκυνση του γυρεοσωλήνα επιβραδύνεται και η ανάπτυξη των καρπών μπορεί ακόμη και να σταματήσει. Είναι ύψιστης σημασίας να τηρηθούν θερμοκρασίες κάτω των 30°C στις καλλιέργειες όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από υψηλή θερμοκρασία στην ανάπτυξη φυτών, των ανθέων και των καρπών.