ΕΣΠΑ

 Διαχείριση των βομβίνων σε υψηλές θερμοκρασίες 

Οι βομβίνοι διατηρούν τη θερμοκρασία της αποικίας τους μεταξύ 28 - 33°C. Για το σκοπό αυτό είτε τη δροσίζουν (ψύχουν) σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών ή θερμαίνουν το γόνο σε περίπτωση χαμηλών θερμοκρασιών. Η καλύτερη δραστηριότητα επικονίασης επιτυγχάνεται όταν η πλειοψηφία των βομβίνων δεν απασχολείται με τη ρύθμιση του εσωτερικού κλίματος της κυψέλης και είναι ελεύθερη να επικονιάσει.  

Οι παρακάτω πίνακες δείχνουν - κατά προσέγγιση - την επίδραση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος (σε °C) στην ποιότητα και την απόδοση των κυψελών:   
 
  
Κόκκινο χρώμα: Μηδενική δραστηριότητα επικονίασης. Θνησιμότητα εργατών και γόνου.
Πορτοκαλί χρώμα: Μειωμένη δραστηριότητα επικονίασης. Κίνδυνος ζημιάς γόνου. Μειωμένη δραστηριότητα ενηλίκων.
Πράσινο χρώμα: Ιδανικό εύρος θερμοκρασίας. 
 
 • <8°C: Oι εργάτριες μένουν μέσα στην κυψέλη για να ζεστάνουν το γόνο.
 • 8 - 28°C: Oι εργάτριες ασχολούνται ελάχιστα με τη θερμοκρασία της αποικίας και είναι ελεύθερες να επικονιάσουν τα άνθη. Σε αυτό το εύρος θερμοκρασιών, μόνο μερικές από τις εργάτριες ζεσταίνουν τον γόνο. 
 • 29 - 32°C: Οι βομβίνοι θα αρχίσουν να μένουν μέσα στην αποικία για να τη δροσίσουν (εξαερισμός).
 • >33°C: Όλοι οι βομβίνοι θα παραμείνουν μέσα / γύρω από την κυψέλη για αερισμό.
 • >37°C: Οι βομβίνοι θα αρχίσουν να ψεκάζουν με μείγμα σακχάρων το γόνο για να τον δροσίσουν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα δημιουργήσουν μεγάλα ανοίγματα στο βαμβάκι.
 • >38°C: Θνησιμότητα γόνου.
 • >40°C: Οι ενήλικες αρχίζουν να πεθαίνουν.

Η επίδραση του κλίματος στην επικονίαση και την ποιότητα της αποικίας σχετίζεται επίσης με τη διάρκεια έκθεσης της κυψέλης σε υψηλές θερμοκρασίες: όσο περισσότερο διαρκούν αυτές οι συνθήκες, τόσο μεγαλύτερη είναι η αρνητική επίδραση. Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στις ακόλουθες παραγράφους.   

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες 

Σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, η θερμοκρασία μπορεί να μην αυξηθεί έως τους 38 έως 40ºC, αλλά εξακολουθεί να έχει ως αποτέλεσμα νεκρές προνύμφες: Οι θερμοκρασίες άνω των 32 - 35ºC στο εσωτερικό της κυψέλης μπορούν να οδηγήσουν τις εργάτριες να απασχοληθούν με τη διαχείριση της ζέστης όλη την ημέρα, δεν θα ασχοληθούν με τη συλλογή γύρης και τελικά η κυψέλη θα λιμοκτονήσει. 

Σε περίπτωση που η θερμοκρασία αυξηθεί πάνω από τους 32°C για περισσότερο από 4 ώρες την ημέρα:
 • Τοποθετήστε/ανοίξτε ξανά τις κυψέλες αργά το απόγευμα ή νωρίς το πρωί (επίσης όταν οι κυψέλες έχουν αφαιρεθεί κατά τον ψεκασμό). 
 • Τοποθετήστε τις κυψέλες σε χαμηλό ύψος μεταξύ 0,40 και 1 m. 
 • Τοποθετήστε τις κυψέλες μακριά από το άμεσο ηλιακό φως προσθέτοντας επιπλέον σκίαση, κατά προτίμηση χρησιμοποιώντας σανίδα από φελιζόλ. Κρατήστε λίγο χώρο εξαερισμού μεταξύ των κυψελών και του καλύμματος. 
 • Τοποθετήστε την κυψέλη στο δροσερότερο μέρος του θαλάμου.

 

 

Εάν η θερμοκρασία είναι μεταξύ 32 - 37°C για περισσότερες από 6 ώρες, μην εισάγετε κυψέλες ή προσωρινά αφαιρέστε τις μέχρι να πέσει η θερμοκρασία.    

Ακραίες συνθήκες

Εάν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 35°C για περισσότερο από 4 ώρες, τοποθετήστε τις κυψέλες κάτω από το επίπεδο του εδάφους όπως φαίνεται παρακάτω.

 

 
  

Οι κυψέλες μπορούν να αντέξουν θερμοκρασίες μεταξύ 37 - 40ºC όχι περισσότερο από 1 - 2 ώρες. Σε αυτή την περίπτωση μην εισάγετε κυψέλες ή αφαιρέστε τις προσωρινά μέχρι να πέσει η θερμοκρασία.   

Ανάπτυξη καλλιεργειών   

Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια θερμών περιόδων τόσο η διαδικασία επικονίασης όσο και η καρπόδεση μπορεί να είναι προβληματική σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, ακόμα και όταν η δραστηριότητα και η επίσκεψη των βομβίνων είναι ικανοποιητική.  

Από τη θερμοκρασία των 30°C τη γύρη αρχίζει να γίνεται στείρα και δεν απελευθερώνεται καλά (ειδικά όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες από 5 έως 9 ημέρες πριν από την ανθοφορία), η επιμήκυνση του γυρεοσωλήνα επιβραδύνεται και η ανάπτυξη των καρπών μπορεί ακόμη και να σταματήσει. Είναι ύψιστης σημασίας να τηρηθούν θερμοκρασίες κάτω των 30°C στις καλλιέργειες όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από υψηλή θερμοκρασία στην ανάπτυξη φυτών, των ανθέων και των καρπών.

 

 
Δείτε το σχετικό video